JAPANSK HAGE på Drammens Museum

japansk hage naturstein   japansk hage
japansk hage anleggsgartner japansk hage steinsetting
japansk hage vannspeil japansk hage mose
japansk hage grus japansk hage grus
japansk hage japansk hage
japansk hage engawa japansk hage niwaki
japansk hage japansk hage japansk hage iris
japansk hage japansk hage
japansk hage tori japansk hage åsmund bergwitz

 

HAGEKUNST

Åsmund Thorkildsen Åsmund Bergwitz

Drammens Museum anlegger en japansk hage ved Lychepaviljongen. Museet ønsker med dette å sette et samtidspreg på museumsparken. En japansk hage er et naturlig valg sett i sammenheng med samtidens nymodernisme i arkitekturen og dennes videreføring av japansk enkelhet og eleganse. 

Dette er en kunstform, med røtter 1000 år tilbake, opprinnelig fra Kina, og rendyrket i Japan. Prinsippene er enkle og universelle, og fungerer like godt i Norge som i Japan. Det handler bl.a. om å se essensen av estetikken i naturen, kunsten å forenkle, for så å gjenskape elementene proporsjonalt, balansert og harmonisk.

Hagen blir et sted for kunstopplevelse og kontemplasjon. Den inneholder en åpen utsiktsveranda der publikum kan sitte under tak, og oppleve de forskjellige kvalitetene som oppstår ved skiftende årstider. Subtil belysning gjør den attraktiv for publikum også i mørketiden.

Drammens Museum har bedt hagedesigner og anleggsgartner Åsmund Bergwitz om å tegne og bygge hagen spesielt for Drammens Museum. Bergwitz er grunnlegger av Hole Artcenter, har studert hagekunst i Japan, og har siden 1992 tegnet og anlagt japansk inspirerte hager i Norge.

Den japanske hagen åpner i forbindelse med en hagehistorisk utstilling på museet i 2013. Hagen vil bli holdt åpen og tilgjengelig for publikum i museets åpningstider hver dag året rundt.

Foreløpig støttet av Lychefondet og Pukkproduksjon AS.

Foreløbig presseomtale:
VG Helg 26.10.2013
Drammens Tidende 18.05.2013
Drammens Tidende 15.05.2013
Byavisa Drammen 22.08.2012
Dagbladet 15.08.2012
Drammens Tidende 02.07.2012

Åsmund Thorkildsen & Åsmund Bergwitz
Foto: Bente Wemundstad : Byavisa Drammen